Brand bij zonnestroominstallaties

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

De laatste tijd zien we het alom ons heen, brand in zonnestroominstallaties. Onderzoek heeft uitgewezen dat in de meeste gevallen de brand veroorzaakt wordt door o.a. slechte verbindingen of een defecte cel van een zonnepaneel. Een slechte of zwakke verbinding treed op wanneer er verschillende soorten/merken connectoren op elkaar aangesloten worden. Na verloop van tijd kan er tussen de zwakke verbinding mogelijk een vlamboog plaatsvinden. Omdat zonnepanelen werken met een constante DC-spanning wordt de vlamboog niet onderbroken en kan deze temperaturen bereiken van meer dan 1.000 graden Celsius. Een defecte cel van een zonnepaneel wordt heet, omdat deze heet wordt zakt ook direct de opbrengst.

Dit willen we natuurlijk niet hebben. Wij van DIAS Duurzaam hebben hier goed over nagedacht. Zo werken we steeds met exact dezelfde connectoren van hetzelfde merk en hebben onze omvormers standaard een vlamboogdetectie. Wanneer er een (mogelijke) vlamboog gedetecteerd wordt, schakelt het systeem zichzelf uit. Ook wanneer de temperatuur te hoog wordt (80 graden Celsius) zal het systeem zichzelf uitschakelen. Wij krijgen hier vrijwel direct een melding van, nadat de melding is binnengekomen kijken wij op afstand direct wat er aan de hand is. Indien nodig sturen we een monteur langs om het systeem te controleren en indien nodig te repareren. 

Omdat wij dagelijks actief onze geïnstalleerde systemen monitoren, kunnen wij snel handelen bij een onverwachte wijziging.

Heb je naar aanleiding van dit artikel (nog) vragen? Aarzel niet en neem gerust contact met ons op, we staan je graag te woord!

 

Afbeeldingsbron: www.nrc.nl

Meer weten over de mogelijkheden?

Bij DIAS Duurzaam denken we graag met u mee.

ook interessant